Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - مدیر منابع انسانی پتروشیمی جم اعلام کرد: یکسان‌سازی رفاهیات کارکنان، افزایش 30 درصدی سرانه آموزش کارکنان، جذب 58 نیروی جدید از طریق برگزاری آزمون استخدامی با ضریب 70 درصد نیروی بومی و کسب رتبه دوم ارزیابی الگوی 34000 منابع انسانی دانشگاه تهران، در سال 99 در این شرکت انجام شد.
به گزارش شانا به نقل از شرکت پتروشیمی جم، صالح رحیمی با اشاره به اینکه منابع انسانی سرچشمه همه تحولات یک شرکت، سازمان و عامل اصلی تعیین‌کننده در کیفیت ارائه خدمات است، اظهار کرد: پارسال 15 آزمون و مصاحبه به شکل شفاف در این شرکت برگزار شد که 2200 نفر در آن شرکت کردند و در مجموع 58 نفر از این طریق پذیرفته شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از مجموع 58 نفر نیروی استخدام‌شده در سال 99، 70 درصد شامل نیروی متخصص و عمومی، نیروی بومی استان بوشهر هستند.
وی با اشاره به مجموعه اقدام‌های انجام‌شده در حوزه منابع انسانی گفت: این شرکت موفق شد در ارزیابی دانشگاه تهران الگوی 34000، رتبه دوم را کسب کند، همچنین فرآیند و مسیر شفاف آزمون و مصاحبه، رضایتمندی مسئولان واحدهایی را که نیرو در آن جذب‌شده‌اند در پی داشته است. 80 درصد مسئولان این واحدها در این شرکت از کیفیت نیروهای استخدام‌شده در سال 1399 رضایت داشته‌اند و این مسئله افزون بر ایجاد رضایتمندی در داخل شرکت، بحث بومی‌گزینی را نیز سرلوحه کار قرار داده و بخشی از این نیاز را برطرف کرده است.
مدیر منابع انسانی پتروشیمی جم تصریح کرد: در فرآیند بومی‌گزینی، مهم‌ترین اولویت، بحث عمل به مسئولیت‌های اجتماعی و نیروهای بومی شایسته و متخصص بوده است.
رحیمی ادامه داد: با توجه به اینکه در سایه سنگین شیوع کرونا ارتباطات و خدمات‌رسانی در حوزه منابع انسانی سخت شده است، اما پتروشیمی جم توانسته با استفاده از زیرساخت‌های آی‌تی، سرانه آموزش کارکنان این شرکت را 30 درصد افزایش دهد.
وی با تأکید بر اهمیت ورزش در میان کارکنان و خانواده‌ها گفت: برگزاری مسابقات شطرنج بین خانواده‌های کارکنان پتروشیمی جم به شکل آنلاین، تنظیم و تهیه کلیپ‌های ورزش در خانه و ارسال برای همکاران نیز بخشی از فعالیت‌های ورزشی واحد منابع انسانی در ماه‌های کرونایی بوده است.
مدیر منابع انسانی پتروشیمی جم یادآور شد: باوجود شیوع ویروس کرونا، خدمات‌رسانی به نیروهای عملیاتی از جمله نقلیه و مسافرت، رستوران و اغذیه، سکونت و منازل سازمانی، شهرداری صنعتی، فضای سبز، توجه به محیط‌زیست و... را حفظ کرده‌ایم.
رحیمی با بیان اینکه یکسان‌سازی پرداختی رفاهیات کارکنان شرکت شامل نیروهای اصلی و پیمانکاری (جم صنعت‌کاران) از دیگر برنامه‌های این شرکت بوده است، اظهار کرد: نیروهای پیمانکاری همانند نیروهای اصلی شرکت، دارای بیمه تکمیلی و سایر مزایای رفاهی هستند و حقوق و مزایای خود را به‌موقع و منظم دریافت می‌کنند. امسال نیز با توجه به سیاست‌های شرکت پتروشیمی جم، رفاهیات نیروهای پیمانکاری با نیروهای اصلی یکسان شد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: منابع انسانی پتروشیمی جم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۲۷۴۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشریح‌ جزئیات برگزاری شصت و دومین جایزه نخبگانی البرز

شصت و دومین جایزه نخبگانی البرز با حضور شخصیت‌های علمی و سیاسی کشور ۱۷اردیبهشت‌ماه در سالن‌ همایش‌های صدا و سیما برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، حیدر ارشدی مدیرعامل بنیاد بین‌المللی البرز امروز سه‌شنبه (۱۱ اردیبهشت‌ماه) در تشریح جزئیات شصت و دومین جایزه بخش نخبگانی البرز اظهار کرد: از ابتدای برگزاری این جایزه تا به امروز ۳هزار دانشجو از طریق وام تحصیل و اشتغال به کار مورد حمایت بودند و ۴۶۵۰نفر هم موفق به کسب جایزه البرز شدند.

وی ادامه داد: از اوایل دهه ۹۰ که این‌ مراسم به صورت رسمی آغاز به کار کرده است ۱۳همایش ملی و ۸همایش استانی در سطح طلاب، دانش‌آموزان، دانشجویان، نخبگان و دانشمندان برگزار شده است.

مدیرعامل بنیاد البرز در مورد ۶۲‌امین جایزه بخش نخبگانی البرز نیز خاطرنشان کرد: ما دو مراسم ملی هر ساله داریم که یکی از آنها بخش نخبگانی است که در اردیبهشت ماه هرسال برگزار می‌شود. دانشمندان، فناوران، دانشگاهیان، نخبگان و حوزویان در این بخش به رقابت می‌پردازند.

ارشدی اضافه کرد: در آذرماه سال گذشته فراخوان این بخش اعلام و تمام دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی، حوزه‌های علمیه و مراکز نخبگانی فراخوان ارسال شد، نهایتا در مدت یک‌ماه ثبت نام اتمام و براساس شیوه‌نامه جایزه البرز راستی‌ آزمایی آغاز و اسفندماه آیین داوری برندگان جایزه البرز انجام شد.

وی افزود: دانشجویان در رشته‌های پزشکی و غیرپزشکی امکان شرکت را داشته‌اند، در واقع تمام مقاطع دانشگاهی و حوزی امکان حضور در این جایزه را دارند.

مدیرعامل بنیاد البرز در مورد مراسم اختتامیه گفت: روز دوشنبه ۱۷اردیبهشت‌ماه راس ساعت ۱۶ اختتامیه بخش نخبگانی در مرکز همایش‌های صدا و سیما برگزار می‌شود و از ۶۲ نفر از برگزیدگان به مناسبت ۶۲‌امین‌ سال اعطای جایزه البرز تحلیب خواهد شد.

ارشدی تصریح کرد: از میان‌ مهمانان این مراسم می‌توان به آقایان ذوالفی گل وزیر علوم، دهقانی فیروزآبادی رئیس بنیاد ملی نخبگان، حجت‌الاسلام خاموشی رییس سازمان اوقاف، عین اللهی وزیر بهداشت و سیدافقهی قائم مقام بنیاد علمی نخبگان حضور اشاره کرد.

وی ابراز کرد: رقم جایزه امسال نسبت به سال گذشته ۵۰درصد رشد داشته و امسال ۹میلیارد تومان برای نفرات برگزیدن در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل بنیاد البرز یادآور شد: ۲۳۴۸نفر در فراخوان بخش نخبگانی شرکت کردند، ۵۴درصد مربوط به دانشجویان غیرپزشکی، ۱۵درصد در بخش حوزویان و طلاب، ۱۱درصد دانشجویان علوم‌پزشکی، ۱۲درصد دانشمندان جوان و ۸درصد شرکت‌های دانش بنیان شرکت کردند.

ارشدی در پایان سخن گفت: جایزه البرز طبق نیت واقف تماما از محل درآمدهای این موقوفه تامین‌ می‌شود، البته در تسهیل و احیای درآمدهای این بنیاد سازمان اوقاف کمک می‌کند.

در بخش دوم این نشست پروفسور امیرعلی حمیدی -دانشمند برگزیده سال ۱۴۰۰ جایزه البرز- با اشاره به اهمیت جایزه البرز گفت: جایزه البرز هرساله بلندآوازه‌تر می‌شود به این دلیل که این جایزه برای رفع آلام بشری است.

وی ادامه داد: پول و تحصیلات دو چیزی است که هیچ‌وقت انسان را وارسته نمی‌کند، باتوجه به شرایطی که در کشور وجود داشت ما در علم سلول‌های بنیادی تلاش‌های زیادی کردیم اما کم کم اعضای گروه من به خاطر دیده نشدن کارشان در حال جدا شدن از گروه بودن تا اینکه بنیاد البرز در سال ۱۴۰۰ تیم‌ ما را برگزیده کرد و همین انگیزه‌ی زیادی به تیم ما داد و توانستیم امروز برای درمان بیماری سرطان به راه‌حل‌های خوبی برسیم.

این دانشمند خاطرنشان کرد: در هیچ جای دنیا ما واقفی نداریم که حتی پیکر خود را وقف کرده باشد، زیرا مرحوم البرز به دنبال کمک به بشریت بود. من در جاهای مختلف دنیا جایزه گرفته‌ام اما هیچ جایزه‌ای به اندازه البرز بر روی من و گروه هم تاثیر نگذاشت زیرا شرافت وانسانین ما با جایزه البرز بیشتر شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • احترام به HSE رویکرد احترام به کارکنان و شهروندان است/هدف برنامه ۱۴۱۰ مباحث زیست‌محیطی است
  • نیروها به تناسب ظرفیت اشتغال در حوزه معدنی کرمان آموزش ببینند
  • اورژانس قزوین ‌۱۲۰ نیرو کم دارد
  • ورود بیش از ۵۰ درصد متانولی‌ها به حوزه بنزین
  • افزایش انگیزه سرمایه انسانی، اولویت وزارت نفت
  • داستان روز اول (6+4 نکته درباره جامعه پذیری کارکنان در سازمان)
  • تشریح‌ جزئیات برگزاری شصت و دومین جایزه نخبگانی البرز
  • بهترین منابع جمع‌بندی کنکور (تجربی، انسانی و ریاضی)
  • میانگین دوره خدمت سربازی ۱۴ ماه است
  • پتروشیمی‌ها برای کمک به رفع مشکل ناترازی انرژی آماده اند